winnaar Nederlandse Fotoboekenprijs

08-08-2021

Nederlandse Fotoboekenprijs 2021 voor Paper and Light van Popel Coumou

Met Paper and Light  wint Popel Coumou de prijs voor het beste Nederlandse fotoboek dat de afgelopen twee jaar is verschenen.

Kunstenaar en fotograaf Popel Coumou (1978) speelt in haar werk met de belangrijkste elementen van fotografie: licht, papier en de perceptie van de werkelijkheid. Door haar collages zorgvuldig te belichten weet ze het papieren reliëf een derde dimensie te geven, waardoor het platte vlak tot leven komt.

Verder is Bloed & Honing van Nicole Segers en Irene van der Linde bij de Nederlandse Fotoboekenprijs winnaar in de categorie Tekst/fotoboek; en het boek het boek Horse van Heleen Peeters winnaar in de categorie Aanmoedigingsprijs. De winnaars ontvingen geldprijzen van respectievelijk € 2500,00 en € 1000,00.

 De jury over winnaar Paper and Light: Zij speelt in haar werk met de belangrijkste elementen van fotografie: licht, papier en de perceptie van de werkelijkheid. Een bijzonder smaakvol boek, waarbij haar fotografie toch weer een nieuw level heeft bereikt.

Over Bloed & Honing van Nicole Segers en Irene van der Linde schrijft de jury: Bloed & Honing viel vanaf het begin op door de extreme zorgvuldigheid waarmee dit boek is vormgegeven. Zowel de woorden als de beelden zuigen je het verhaal in. Tekst en beeld vullen elkaar prachtig aan en doen recht aan beide vertelvormen.

En over Horse van Heleen Peeters: het boek Horse van Heleen Peeters sprong er voor de jury uit. Vanwege de familiebanden van Heleen kon zij de paardenvleesindustrie van zeer dichtbij fotograferen. Dit geeft een bijzondere inkijk in deze normaliter gesloten wereld.

De verkiezing voor de Nederlandse Fotoboekenprijs vindt eens per twee jaar plaats onder auspiciën van Fotofestival Naarden. Voor de tweede maal is er een verdeling in drie categorieën, om daarmee de rijkdom van het fenomeen fotoboek te onderstrepen, aldus de organisatie.

 In de fotoboekenwinkel in het Festivalkantoor/podium deMess in  Naarden-Vesting is tijdens het festival (t/m 29 augustus 2021) een expositie te zien van de boeken van de negen genomineerden voor de drie prijzen. Ook zijn deze fotoboeken daar te koop.

 De jury bestond deze keer uit Narda van ’t Veer, voorzitter, Merel Bem, Jenny Smets, Esther Krops en Gunifort Uwambaga

Top