Na vier jaar afwezigheid maakt Fotofestival Naarden (FFN) in 2025 een feestelijke comeback. Van 13 juni tot en met 6 juli verandert de historische vestingstad opnieuw in een bruisende festival omgeving, met fotografie op bijzondere locaties en een rijk randprogramma.
FFN biedt een podium aan zowel gevestigde fotografen als nieuw talent, en nodigt bezoekers uit om zich te laten verrassen, te ontdekken en anders te kijken. Na de vorige editie in 2021 en een bewuste pauze in 2023 hebben we onszelf de vraag gesteld: hoe houdt autonome fotografie zich staande in een wereld waarin we dagelijks overspoeld worden door beelden? Wat is de meerwaarde van het kijken naar een foto in een tijd waarin fotografie zo vanzelfsprekend is geworden?
De antwoorden zijn niet eenduidig. Uiteindelijk ligt de beoordeling bij de bezoeker. Wat wij wel kunnen bieden, is een zorgvuldig samengestelde ervaring waarin fotografie, locatie en context elkaar versterken en verdiepen. Curator Róman Kienjet heeft zich daarom gericht op de beleving: hoe voelt het om een ruimte binnen te stappen, hoe werkt de dialoog tussen de foto’s en de omgeving, en hoe raken de beelden elkaar of bieden ze juist contrast?
Fotofestival Naarden kiest dit jaar voor een opzet die klein maar krachtig is, met veel aandacht voor het kijken zelf. Meer nog dan wat fotografie verbeeldt, staat centraal hóe fotografie verbeeldt: de keuze voor kadrering, materiaal, schaal, plaatsing en de subtiele invloed die deze keuzes uitoefenen op de manier waarop we beelden ervaren.
Thema 2025: Thuis
Wat betekent 'thuis'? Is het een fysieke plek, een geur, een herinnering, een gevoel van veiligheid – of juist iets wat je mist?
Onder het meerjarige programma Kijken door de lens van een ander onderzoekt FFN 2025 dit fundamentele maar complexe begrip.
Curator Róman Kienjet selecteerde dertien fotografen, allen woonachtig in Nederland of Belgie, die hun persoonlijke visie op ‘thuis’ verbeelden. Hun werk laat zien dat thuis voor iedereen iets anders kan betekenen – en dat juist in die verschillen ruimte ligt voor herkenning, verwondering en verbinding.
In 1989 startte het FotoFestival Naarden onder de bezielende leiding van Pim Westerweel die, geïnspireerd door het fotofestival in Arles, de vesting van Naarden als uitstekend decor beoordeelde voor de tentoonstelling van de hedendaagse Nederlandse fotografie.
Het FotoFestival Naarden wordt tweejaarlijks georganiseerd en is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste fotofestivals van Nederland. Na het succes van de eerste toonaangevende edities van het FotoFestival Naarden zijn er meer initiatieven in Nederland gestart waarbij fotografie voor een korte periode centraal staat.
Het Fotofestival wil een rol spelen in de versterking van een vrije samenleving met gevoel voor kritiek. Het Fotofestival heeft het vermogen tot kritische en reflectieve openheid over fotografie, over kunst in het algemeen, over de maatschappij en als afgeleide daarvan en speler daarbinnen de mens. Voor het Fotofestival is het essentieel dat iedereen kan zijn wie men is, kan laten zien en zeggen wat men wil.
Het Fotofestival brengt een positieve verwondering, primair door het verrassende van de fotografiekunst, maar ook door de keuze voor de locaties, de (interactieve) activiteiten - het geheel geeft een positief prikkelende impuls. Aan de bezoekers, aan de medewerkers en aan alle betrokkenen.
Het Fotofestival verbindt en zorgt voor interactie: het brengt de kunst van fotografie bij het publiek, het brengt het publiek bij talententeerde fotografen. Het festival creëert een gevoel van gemeenschap waar iedereen kan genieten en discussiëren over fotografie maar ook over de vraagstukken van onze tijd.
Het festival gelooft in een publieksengagement dat wederzijds impact brengt: voor alle betrokkenen bij het festival, van jong tot oud.