Now you see me Moria

“Zien jullie ons?” Vanuit deze nijpende vraag richt Amir, een Afghaanse vluchteling in Moria, een collectief op om het dagelijks leven in Moria in beeld te brengen. Als grootste vluchtelingenkamp in Europa zou Moria aan hoogstens 3.000 mensen plek mogen bieden. Vorige zomer liep het aantal mensen dat verbleef in het kamp op tot 20.000. De schrijnende leefomstandigheden in het kamp werden nog erbarmelijker toen diezelfde zomer een brand het kamp verwoeste en 7.000 mensen noodgedwongen naar kamp Kara Tepe moesten verhuizen, ook wel bekend als Moria 2. Sindsdien zijn de leefomstandigheden tot een drastisch dieptepunt gekelderd en worden mensenrechten op dagelijkse basis geschonden. Journalisten en fotografen worden niet meer toegelaten in het kamp en ook voor vrijwilligers wordt het maken van foto’s verboden. Hierdoor is de onmenselijke situatie in het kamp vakkundig onzichtbaar gemaakt.
Amir start samen met de Spaanse in Nederland gevestigde fotograaf Noemí het Instagram-account @now_you_see_me_moria op. Op het account worden verhalen en beelden verzameld die de dagelijkse realiteit in Moria in beeld brengen. Al snel wordthet collectief versterkt met Qutaeba uit Syrië, en Ali en Mustafa uit Afghanistan. De indringende beelden die zij vastlegge,ademen de urgentie: het zijn vlugge kaders met vaak een scheve horizon, soms korrelig en wazig. Juist door deze puurheid schuilt er zelfs een schoonheid in het schaduw- en kleurenspel. De dagelijkse realiteit die gevisualiseerd wordt, is doorgaans allesbehalve sierlijk. De beelden worden getoond aan zo’n 32.000 volgers van het instagramaccount. 

Love for Moria

Op Valentijnsdag 2021 roept het collectief de wereld op de beelden zichtbaar te maken. Over de hele wereld worden vormgevers gevraagd een poster te ontwerpen vanuit de foto’s op het Instagram-account. Bijna 500 vormgevers reageren op de Love For Moria oproep. De hieruit resulterende verzameling van in totaal 460 verschillende posters, roepen elk op hun eigen manier aandacht voor de situatie in Moria en fungeren elk als aanklacht tegen het Europese vluchtelingenbeleid. De posters zijn vrij te downloaden op de website van Now You See Me Moria en worden door activisten door heel Europa op ramen, muren en balkons geplakt, de beelden worden zo overal verspreid.
Sinds kort is de verzameling van posters gebundeld in een ‘actieboek’. Het boek dient als een tentoonstellingskit, met daarin de 460 posters, 16 foto’s, het manifest en tentoonstellingstekst. Het boek moedigt iedereen aan zich bewust te worden van de situatie in Moria en aan te zetten tot actie.

Het werk Now You See Me Moria is te zien tijdens Het FotoFestival Naarden 2021 in de Grote Kerk Naarden.

Top