Cynthia van Elk (1969) is een Nederlands portret- en documentaire fotograaf. Brooklyn, NY is al 20 jaar haar basis, maar ze werkt eveneens vanuit Amsterdam. Een niet aflatende nieuwsgierigheid naar mensen en wat hen drijft is de bepalende leidraad in haar werk. Van Elk rekent dagbladen, magazines en internationale organisaties als de Verenigde Naties tot haar opdrachtgevers.
De Amerikaanse demolition derby is een gladiator gevecht met dit verschil dat de slaven van vroeger zijn vervangen door auto’s van de schroot. Het is een spektakel waarbij auto’s, onder gejoel van het publiek en in een kleine afgesloten arena net zo lang op elkaar in rammen tot er nog maar één auto overblijft die nog kan rijden. Gevraagd naar wat de deelnemers drijft is het antwoord steevast: de adrenaline…
Cynthia van Elk bezocht bezocht jarenlang demolition derbies in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Ze fotografeerde de races, maar haar interesse ging met name uit naar de mensen en families die er aan deelnamen. Wat ze aantrof was een hechte community. Een distillaat van rurale waarden en normen, waar Amerika’s meest geliefde icoon, de auto, wordt gebruikt als een vehikel om expressie en verlangens van vernieling te kanaliseren.
Achter de schermen bij de derby races waan je je op een autokerkhof, en patriottisme viert er hoogtij. Niet alleen de Amerikaanse maar veelal ook de omstreden Confederatie vlag wapperen er lustig op los. Duidelijk is dat de demolition derby een ‘way of life’ is. De passie voor het racen verbindt. Het zit in het bloed, kleine kinderen groeien er mee op. Jonge moeders met baby op de arm sjouwen er rond met kinderwagens, kleuters huppelen tussen de gedeukte auto’s, jongens kruipen achter het stuur en dagdromen even weg. Als ze 12 zijn mogen ze zelf rijden, in de Youth Class. Vaders brengen daar hun zoons (en de laatste jaren ook dochters) de trucjes van het rijden bij.
Het werk van Cynthia van Elk is te zien tijdens FotoFestival Naarden 2021 in voormalig tuincentrum Van der Roest.