Hannes Wallrafen

Hannes Wallrafen  (DE, 1951), geboren in Mönchen-Gladbach, woont sinds 1972 in Amsterdam. Na zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie reisde hij vanaf 1976 als geëngageerd documentair fotograaf in opdracht van tijdschriften zoals Nieuwe Revu en ontwikkelingsorganisaties over de wereld.

Wallrafen heeft een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse fotogeschiedenis met zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de geregisseerde documentaire fotografie, waarvan de foto’s in zijn boek Van de Tijd en de Tropen (2002) over Honduras een hoogtepunt vormen. De foto’s verbeelden de samenleving en zijn een waarheidsgetrouwe kennismaking met Honduras en de Hondurezen. Met teksten van schrijver Julio Escoto en muziek van componist en zanger Guillermo Anderson.

In 2004 werd Wallrafen in korte blind door de erfelijke oogziekte LOA. Hij verdiepte zich in geluidskunst en werd audiograaf in plaats van fotograaf. Hij richtte de Stichting Geluid in Zicht op ten bate van een betere toegankelijkheid van gebouwen voor blinden en slechtzienden. De eerste Audiomaquette werd in 2014 geplaatst in de Statenpassage van de Tweede Kamer, ter oriëntatie en navigatie voor (blinde) bezoekers. www.geluidinzicht.nl

In 2019 verscheen zijn autobiografie De blinde fotograaf, leven en werk van Hannes Wallrafen.

Zijn soundscapes zijn te beluisteren op www.geluidsprojecten.nl

Hannes Wallrafen wordt vertegenwoordigd door www.galeriefontana.com

Met dank aan het Nederlands Fotomuseum.

/Sponsors/Nederlands-Fotomuseum-LOGO-RGB.png

Het werk van Hannes Wallrafen is te zien tijdens FotoFestival Naarden in voormalig tuincentrum Van der Roest en bij Koninklijke Visio.

Top